Wellicht de vogel met de meeste bizarre zang van Nederland. De kenmerkende ratel, die soms op grote afstand te horen is, zorgt voor kippenvel bij menig vogelaar. Ook het vleugelgeklap, dat tijdens de baltstijd te horen is, is zeer kenmerkend voor deze soort. Deze mysteriueze vogel broedt op zandverstuivingen in open dennenbossen en op heidevelden. Nachtzwaluwen overwinteren in tropisch Afrika en is daarmee een vogel die zeer lange afstanden aflegt van de broedgebieden naar de overwinteringsgebieden.
Nachtzwaluwen zijn grondbroeders en vertrouwen daarbij volledig op hun schutkleuren. Eind april keren de eerste exemplaren in Nederland. In augustus begint de trek van Nachtzwaluwen naar het zuiden alweer. Vanaf half mei tot eind juni heb je de meeste kans om Nachtzwaluwen in de schemer te horen zingen.
Nachtzwaluw © Jorrit Vlot
Nachtzwaluwen zijn te herkennen aan hun overwegend bruine verenkleed met zwarte, grijze en geelwitte vlekken. Door dit verenkleed en het feit dat ze overdag vaak op een tak zitten te slapen zijn ze zeer moeilijk vindbaar. Volwassen mannetjes hebben Hagelwitte vlekken op zowel de vleugels als de buitenste staartpennen. Vrouwtjes hebben dit niet. Tijdens de jacht op insecten vliegen Nachtzwaluwen, net als uilen, vrijwel geluidloos door de lucht.