Grutto's en Kluten © Jesse Zwart
Veel vogelaars kijken reikhalzend uit naar de maand maart. De eerste trekvogels keren terug uit hun overwinteringsgebieden en bovendien beginnen veel standvogels al met zingen. Daarmee hebben zij een kleine voorsprong op de trekvogels. Ze hebben immers al een territorium en een vrouwtje als de meeste trekvogels nog moeten terugkeren.
Maar welke vogelplekken zijn nu echt een bezoek waard in de maand maart? En welke bijzondere soorten zijn er nu dan aan het zingen? Vijf tips van ons om het maximale uit de maand maart te halen en je voorjaar goed te beginnen.
1. Landje van Geijsel
Het landje van Geijsel is voor Grutto's misschien wel de bekendste hangplek van Nederland. Onze nationale vogel keert in maart massal terug uit de overwinteringsgebieden en gebruikt het landje van Geijsel om bij te komen van de lange reis. Tot wel 4000 Grutto's verzamelen zich hier voordat ze zich verder over Nederland verspreiden en hun broedlocaties opzoeken. Het plas-drasgebiedje was vroeger een weiland en ligt ingeklemd haast naast de Oudekerkerplas en pal naast de A10. Een waanzinnige plek om een paar uurtjes te vertoeven en dit waanzinnige schouwspel van vliegende, fouragerende en roepende Grutto's van dichtbij te bekijken. Naast Grutto's maak je hier ook kans op soorten als Kemphaan, Wulp, Pijlstaart de eerste Kleine Plevieren en wellicht zelfs een Zomertaling. Een absolute aanrader dus!
Pijlstaart © Lars Buckx
2. Spechten luisteren
Spechten behoren tot de standvogels. In maart zijn ze zeer actief aan het roepen en het roffelen om er zo voor te zorgen dat ze snel een broedlocatie en een huisje hebben. Met een beetje geluk en doorzettingsvermogen kun je op sommige plekken vijf van de zes in Nederland voorkomende spechten zien en horen. Naast de Kleine, Middelste en Grote Bonte Specht maak je in bijvoorbeeld het Rozendaalse Bos, op de Dassenberg bij Apeldoorn of bij Velp ook kans op de Groene en de Zwarte Specht. Die laatste is de grootste specht van Europa en normaliter behoorlijk schuw. Nu de spechten druk zijn met baltsen hebben ze echter wat minder oog voor de wereld om zich heen en zijn ze vaak wat makkelijker te benaderen en in ieder geval goed te horen!
Zwarte Specht © Lars Buckx
Er is misschien wel geen enkele andere plek in Nederland waar je in de maand maart zoveel verschillende soorten kunt zien. Een rondje Praamweg, Kleine Praambult en Knardijk levert op een goede dag in maart zomaar 80 soorten op. Je waant je met een been in het voorjaar en met het andere nog in de winter. Groepen Brand- en Kolganzen hangen nog steeds rond en ook Nonnetjes, Grote Zaagbekken en een enkele Blauwe Kiekendief hangen nog in het gebied rond. Vanaf de Knardijk of de Kleine Praambult zie je met wat geluk baltsende Zeearenden die ervoor zorgen dat het voorjaar weer een stuk dichterbij lijkt. Een Zomertaling kan zomaar tussen de overgebleven Wintertalingen zwemmen en de eerste groepen Lepelaars staan alweer in de Grote Plas. Met enige regelmaat klinkt het gepingel van Baardmannen uit het riet en uiteraard kan de luide zang van Cetti's Zanger haast niet gemist worden.
Zeearenden © Arjan Dwarshuis
4. Kennemerduinen
Een rondje door de Kennemerduinen is om meerdere redenen een goed idee in deze tijd van het jaar. Over de buitenste duinenrij kun je de vroege voorjaarstrek waarnemen. Alhoewel niet zo gestuwd en massaal als in het najaar zie en hoor je toch al snel Witte Kwikstaarten, Rietgorzen, Veldleeuweriken, Graspiepers en Vinken die zich richting het noorden begeven. Deze soorten maken regelmatig een tussenstop in de duinen en zijn dan goed te bekijken. Tussen de Witte Kwikstaarten maak je kans op de prachtige Rouwkwikstaart en ook de Boomleeuweriken laten in dit gebied hun prachtige zang horen. De eerste Geoorde Futen zijn weer op hun broedlocaties aan het terugkeren en ook vroege voorjaarssoorten als Tjiftjaf en Roodborsttapuit zijn hier te zien en horen. Door het natter worden van de duinvalleien doet ook publiekslieveling en ster van de show , in de tweede helft van maart, de Blauwborst hier regelmatig van zich horen!
5. Stadsparken
Nu het blad nog niet aan de bomen zit en de eerste vogels volop van zich laten horen is een bezoek aan een willekeurig stadspark in deze tijd van het jaar ontzettend de moeite waard. Voor de beginnende vogelaar is dit DE plek om vogelzang te leren. Je leert tijdens een wandeling de basis van vogelzang kennen en hier zul je later in het jaar, wanneer er steeds meer verschillende vogels zingen, absoluut plezier van hebben. Zeker als je elke dag in je lunchpauze of voor werk hetzelfde rondje loopt zul je binnen de korste keren je eerste vogelsoorten leren kennen op zang!
Staartmees © Jillis Roos
Veel plezier en wellicht to snel in één van deze prachtige gebieden!